Online ytringsfrihed

Skrevet af: Thea Stegemejer

At være blogger kan føre til døden

Saudi Arabien har for nogle år siden, valgt at begrænse sig inden for ytringsfriheden. De ligger fokus på særligt bloggere, og andre opslag på de sociale medier.

Ifølge den nye lov, skal bloggeren som et krav, følge islam ud fra det de skriver..

Loven indebærer, at hvis myndighederne læser noget de ikke bryder som om eller ikke følger lov-kravene, så har de muligheden for at lukke bloggen ned.

 

Hvis bloggeren ikke følger islam kan det i værste tilfælde føre til henrettelse.

I Januar 2016 var der omkring 42 mennesker som blev henrettet, grundet ytringsfrihed, menneskerettigheder, ligestilling og meget mere, bare på en enkelt dag, på voldsomme måder som halshugning.

 

Som en af vores artikler beskriver, så er en Saudisk blogger dømt for at fornærme islam gennem elektroniske kanaler: https://saposten.wordpress.com/2017/02/28/raif-badawi-blogger/

16473124-tired-woman-under-boos-pressure-mixed-media
https://www.google.dk/search?q=ytringsfrihed&espv=2&biw=1420&bih=799&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiK4-_1kL_SAhWCDiwKHcbPC54Q_AUIBigB#imgrc=1OQWii9xhj1qIM:

 

En 32-årig mand fra Saudi Arabien ved navn, Fouad al-Farhan, blev i år 2008, før den nye lov, arresteret for at svine myndighederne til. Fouad al-Farhan mener selv at hans online beskrivelse var et forsøg på at få frihed, værdighed, retfærdighed, lighed og andre islamiske værdier man ikke længere lagde fokus på.

En blot 23- årig ung blogger fra hovedstaden Riyadh, Ahmed al-Omran, fortæller i et interview følgende:

“Saudi-Arabien fængsler som regel ikke journalister. De forbyder deres virke, men kaster dem ikke i fængsel. Jeg troede desuden, at de, som anholder borgere, som gør brug af deres ret til ytringsfrihed, ville være kloge nok til at vælge deres kampe med omhu.

Ytringsfrihed i Danmark

Her i Danmark mener vi man bør kunne udtale sig om det man vil, dog må man ikke udtale sig racistisk eller opfordre til terror.

Det er vigtigt at vi som journalister ikke digter eller ligger lidt til historierne. Vores kilder skal være troværdige og endnu vigtigere, bestikkelse. – Det fortæller Steffen i et foredrag omkring ytringsfrihed i Danmark.

Det har i Saudi Arabien skabt en konflikt, fordi de Saudiske bloggere gerne vil have ytringsfrihed så de kan sige hvad de mener.

Reporters Without Borders

Organisationen Reporters Without Borders, uddeler hvert år en statestik omkring hvilken placering forskellige lande ligger på iforhold til menneskerettigheder og frihed.

Placeringen for Saudi Arabien ligger som tidligere år i den dårlige ende.

De fik nemlig pladsen 164 ud af 180. Det vil sige at de er tæt på at være det land i hele verden, som har den værste pressefrihed.

At bo i nærområdet
Jeg har haft kontakt med en 16 årig dansk dreng, ‘Kasper Klement’ der har boet i Qatar som er det land der grænser op til Saudi Arabien.
Jeg spurgte Kasper om man dernede kan mærke tydeligt forskel iforhold til her hjemme omkring hvad man må og ikke må, især på nettet.

Han mærkede ikke så meget til det på nettet, men der mange gange grænser for hvad han kunne gå ind på fx. Netflix, Viaplay og youtube grundet nøgenhed.
Han synes sagtens man kunne ytre sig, dog måtte man ikke skrive noget på nettet der kunne støde deres religion eller selve mennesket.
Kasper fortæller også at han gik sammen med nogle som undgik de sociale medier fordi deres forældre ikke ville have det.

Han mener også at det i mange situationer går ud over dem som kommer udefra hvis der sker noget. Her kommer han med eksemplet på en bilulykke, hvor en mand fra Qatar kører ind i en udefra, og her får manden udefra så skylden.
Hvis man i denne situation så sagde ham manden imod, ville bøden bare blive større.

 

Rangsystem:
“Vi har en form for uofficielt rangsystem dernede som alle kender til.
Qatar ligger nr. 1, de Emiratiske stater nr. 2, Europa og USA nr. 3, Asien nr. 4 og til sidst lande som Bangladesh og Indien.
Så alt afhængigt af hvor man kommer fra, så har det stor betydning for hvor meget man kan tillade sig og sige eller gøre.” fortæller Kasper.

Kilder

Saudisk blogger:
https://www.information.dk/udland/2008/01/saudi-arabien-arresterer-systemkritisk-blogger
Kasper Klement
RSF:https://rsf.org/en/world-press-freedom-index

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s